Maija Nivala Euroopan mestariksi Norjassa

24.3.2007

Euroopanmestarin mielikuvaharjoitus
Euroopanmestarin mielikuvaharjoitus
Naisten yhdistetyn yhteislähdön tunnelmia reilu minuutti ennen lähtöä.
Viimeinen minuutti oli pärjättävä ilman avustajaa.
Naisten yhdistetyn yhteislähdön tunnelmia reilu minuutti ennen lähtöä. Viimeinen minuutti oli pärjättävä ilman avustajaa.
vasemmalla minä oikealla Marika Tiiperi. Mikäpä on sen mukavampaa kuin
että arska paistaa ja saa juhlia Suomen kaksoisvoittoa.
vasemmalla minä oikealla Marika Tiiperi. Mikäpä on sen mukavampaa kuin että arska paistaa ja saa juhlia Suomen kaksoisvoittoa.
Skåbun lähtöpaikalta oli hulppeat maisemat
Skåbun lähtöpaikalta oli hulppeat maisemat

Vepolaisten huikea menestys ei loppunut Minnan maailmanmestaruuteen. Nivalan Maija suuntasi MM kisoista Em kilpailuihin koiriensa kanssa. Ja tulosta tuli, kuinkas muuten !! Seuraavassa Maijan juttu- ja kuvareportaasi paikan päältä

Vaikeuksien kautta voittoon

 

Enpä olisi vielä marraskuussa uskonut, että tämä kausi huipentuisi Euroopan mestaruuteen! Hiihtokoirani Jessi sairasteli koko kesän. Ensin reilun kuukauden kohtutulehduskierre, jonka jälkeen Jessi loukkasi rintansa juostessaan lahoon kantoon. Ja kuten vanha sanonta sanoo ei kahta ilman kolmatta, kuten ei Jessinkään tapauksessa, vaan juuri ennen metsästyskauden alkua Jessin takajalan kinner murtui ja edessä oli kolme pitkää kuukautta, joiden ajan jalka oli kipsissä. Ortopedin ennuste jalan toipumiselle oli 50 %.

Vähäiset alkutalven kilpailukokemukset näyttivät Jessin vauhdin olevan ihan kohtuullisella tasolla, joten lähdimme Ruotsin MM-kisoihin hakemaan hyviä sijoituksia. Sieltä saavutettiin koirahiihdosta 12 km:ltä 7. sija ja yhdistetystä 2 x 7,5 km 4. sija. Sunnuntain viestissäkin toisella pulkkaosuudella Jessi juoksi hyvän juoksun ja nostimme joukkueemme Tsekin tasavallan ohitse kolmannelle sijalle, jolla sijalla joukkueemme pysyi viestin loppuun asti.

EM- kilpailut piti olla tänä vuonna Saksassa jo helmikuussa, mutta kehno lumitilanne siirsi kisat pidettäviksi Norjaan 16.3. –18.3.2007. Yhdistetyn kilpailu pidettiin perjantaina Espedalenissa, jossa radalla oli n. 180 m korkeuseroa ja 7,5 km kierroksen 5 ensimmäistä kilometriä oli nousua. Odotukseni kilpailuun olivat toiveikkaat, koska Ruotsin MM-kisoissa Jessi oli jo näyttänyt tällä matkalla kyntensä. Alku lähti huonosti matkaan, koska kärjen takana olevat puolikymmentä hiihtäjää kaatuivat ensimmäisessä nousussa ja jäimme pussiin. Tästä huolimatta Jessi juoksi kärjen kiinni ja tulimme vaihtoon viiden muun koirakon kanssa. Välineiden vaihto sujui kanssakilpailijoilta jouhevammin kuin minulta ja lähdimme uudelleen taka-ajoon. 10 kilometrin kohdalla saimme kärjen uudelleen kiinni ja siitä alkoi sitten ryhmässä hiihtäminen. Viimeisellä kilometrillä Jessi ei enää jaksanut vastata kärkikoirien vauhtiin ja niinpä loppusijoituksena oli kuudes sija, 30 s. kärjestä jääneenä.

Lauantai aamu valkeni tuulisena, mutta aurinkoisena, pakkasta -6. Yöllä oli satanut hieman uutta lunta, joka teki kelistä paikoitellen nihkeän. Lauantain 15 km koirahiihtokilpailu pidettiin Skåbussa, jossa radalla oli lähes 200 m korkeuseroa ja ensimmäiset 6 km yhtämittaista nousua. Matkan alkutaipale oli itselleni vaikeaa, kun tuntureilla tuuli puhalsi lähes 20 m/s. Viimeiset 2 km olivat sitten taas Jessille vaikeat, koska lopun vauhdikkaat laskut olivat koiralle vaikeat juosta rennosti. Lähdimme matkaan ensimmäisenä, joten maaliin tullessa jäimme odottamaan takaa-ajajien edesottamuksia. Melko pian kuitenkin selvisi, että päivän lopputuloksena tuli Euroopan Mestaruus 32 s. erolla ja mikä hienointa toinen sija tuli myös Suomelle, Marika Tiiperille sekä hänen Sam koiralleen.

Sunnuntaina Skåbussa hiihdettiin sitten perinteinen 4 x 5 km miesten ja naisten sekajoukkueviesti. Ratana oli kierrettävänä 2 x 2,5 km latu, joka testasi koiran ohjattavuutta, koska uudelle kierrokselle mentiin maalin ohitse. Aloitusosuudella Jessi ja minä tulimme vaihtoon ensimmäisenä ja Suomi johti viestiä vielä jonkin aikaa kolmannen vaihdonkin jälkeen, mutta osuuden lopussa Ruotsi ja Norja olivat päässeet joukkueeltamme karkuun. Viimeiselle pulkkaosuudelle starttasi myös VePon jäsen Hannu Hemmilä Olle koiran kanssa ja heidän tehtävänään oli varmistella joukkueemme maaliin pääseminen. EM viestistä kotiin tuomisina saatiin näin pronssinen arvokisamitali.

Kiitokset huoltojoukoille ja hengessä mukana olleille!

Maija & Jessi