Ratamestarin kynästä

Arvoisat Hiihtosuunnistajat,

 

Ratamestarin puolesta toivotan teidät tervetulleiksi vuoden 2013 kansallisiin hisukisoihin. Kokenut kisaorganisaatio on joulusta lähtien työstänyt teille kilpailun arvoon sopivia uria ja ratoja. Järjestävien seurojen yhteistyö on toiminut taas hyväksi havaitulla sapluunalla, eli kokenut kisajärjestäjä SK Pohjantähti on hoitanut kilpailujen hallinnoinnin ja VePon entiset hisustajat ura/ratasuunnitelman.

 

Ratasuunnittellu on tehty nuorten katsatussarjojen ehdoilla, mikä on myös mahdollistanut muiden sarjojen osalta laadukkaat radat. Sprintin matkat voivat joidenkin sarjojen osalta tuntua lyhyiltä, mutta ratojen fyysinen vaativuus tulee yllättämään monet - siihen sitten mikro-/makro-reitinvalintoja päälle eli siis ihan normaalia sprinttihisustusta.

 

Keskimatkoilla on tarjottu erityisesti ikämiesten eri ikäluokille täysin omat radat, millä on huomioitu nämä osallistujamäärältään isoimmat sarjat. Keskimatkoilla perusajatuksena on ollut se, että rytmitystä vaaditaan. Luukutusvälien jälkeen on tarjolla suunnistuksellisesti vaativia haasteita, minkä jälkeen taas luukutetaan uusien haasteiden pariin. Ne ketkä hallitsevat tämän jalon taidon, tulevat menestymään. Keskimatkojen ihanneajat tulevat kelistä riippuen olemaan enempi ylä-kuin alarajoilla.

 

Lumitilanne maastossa ei ole ihan paras mahdollinen, mutta urastoryhmä on lumettanut muutamia tiheiden kuusimetsien uria. Keskimatkalla on muutama alue missä urilla on "luonnollista" epätasaisuutta kannoista ja kivistä johtuen, mutta lunta on riittävästi peittämään kivet. Lauantaita vasten yöllä saapuu lumisadealue Ouluun (uutta lunta ennustetaan tulevan 5 - 6 cm), joten sprintin urat ajetaan ja urilla hiihdetään lauantaina aamupäivällä ennen starttia - eli kaikilla on tasapuoliset kilpailuolosuhteet. Kiitos alkukuun suojasäiden urastot ovat todella kovapohjaiset, joten hyvä siellä on hiihtäjän hiihdellä ja suksihan luistaa jos pukata muistaa...

 

Ratamestarin puolesta toivon reiluja kilpailuja molemmille päiville.

 

Pasi M. Jussila