PSM Hiihtosuunnistus 2011

Maanantai 21.2.2011 - Hisu-Oulurastit

Paikkaukseen ja omien virheiden korjaukseen järjestäjät tarjoavat kahdet Hisu-Oulurastít ti 22.2. ja to 24.2. Maastoon pääsee molempina päivinä klo 16 - 17, karttamaksut ovat 8€/4€. Tiistain ratapituus on 4,34 km ja lyhintä reittiä matkaa tulee 6,2 km. Torstaina matkat ovat 5,19 km/ 7,4 km. Kartan mittakaava on 1:7500, käytössä emit -leimaus. Lisäinfoa: pasi.jussila@kemira.com tai 050-387 6400.

 

Hisu-Oulurasteja ja muutenkin talviharjoittelumahdollisuuksia on kaipailtu, joten käyttäkäähän nyt tämä mahdollisuus hyväksi.

 

Sunnuntai 20.2.2011 - Kisat on kisailtu

Kiitokset kaikille kilpailijoille ja järjestäjille, PSM 2011 on takanapäin. Täytyy jälleen muistaa kiittää kilpilijoita siisteydestä, julkisten tilojen vuoraaminen helpottuu aina kun paikat pysyvät herrasmiesten ja -naisten toimesta siisteinä. Onnittelut molempien päivien voittajille ja tsemppiä niille, joilla ei niin hyvin mennyt.

 

Lauantai 19.2.2011 - eka kisapäivä takana
Lauantain kisat ovat takana ja sää oli suosiollinen. Tuomarineuvosto päätti että huomenna sunnuntaina ensimmäinen lähtö on klo 12.00, eli 2 tuntia alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin. Tervetuloa!.

Perjantai 18.2.2011 - yksi yö kisoihin

Kisakeskuksen valmistelu käynnistetty ja kaikki näyttää olevan kunnossa. Näillä näkymin päästään sään puolestakin kisailemaan suunnitellusti klo 13.00 alkaen. Tervetuloa Tahkokankaalle!

 

Torstai 17.2.2011 - kaksi yötä kisoihin

Kisakuume alkaa nousta, mikä tietää että järjestelyissä on kiivain vaihe meneillään. Urien viimeistely, kisakeskuksen valmistelu, karttojen ämpäröinti, ravintolan menu, opasteet, rastien valmistelu, emitien tarkastukset, koehiihdot, ajanoton pystytys, kuulutuslaitteiston testaus, ryhmäpalaverit...kaikki tuttuja juttuja viimeisten päivien aikana. Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty. Kaikkien järjetelyissä olevien vapaaehtoisten panos on tärkeä ja kaikkia meitä yhdistää hieno lajirakkaus. Jälleen kerran touhutessa hisukisoja on miettinyt sitä, että kuinka hienoa porukkaa me suunnistajat ollaan. Jokainen joka on ollut järjestelemässä hiihtosuunnistuksia, tietää ettei talkootunteja kannata laskea ja viimeiset 2 viikkoa tehdään ympäripyöreitä tunteja ja se vuorokauden ylimääräinen tunti seurataan pakkasennusteita...ja toivotaan lauhtumista, kuten meillä on tällä kertaa käynyt...

 

Nyt kuitenkin yläkerrasta näytetään vihreää valoa ja päästäneen kisailemaan sääntöjen puitteissa (molempina päivinä pakkanen on alle 20 astetta puolen päivän aikaan). Kilpailunjohtaja päätti eilen, että lauantain aikana valvoja ja tuomarineuvosto kokoontuu ja tarkistaa sunnuntain sääennusteen ja mahdollinen päätös keskimatkan lähtöajan siirtämisestä klo 10:stä esim. klo 12:sta tehdään jo lauantaina, jotta kaikki osallistujat voivat siihen ennakkoon valmistautua. Jatkuva arpominen tympii niin järjestäjiä kuin kilpailijoita ja toisekseen meillä on kolmannes kilpailijoista alle 18 vuotiaita, joten lajin tulevaisuutta ajattelen on meidän aikuisten vastuulla tarjota lapsille ja nuorille hyvät olosuhteet kilpailla tässä hienossa lajissamme.

 

Tiistai 15.2.2011 - ilmoittautuminen on päättynyt

Ilmoittautumisaika päättyi eilen. Määräaikaan mennessä tuli 168 ilmoittautunutta - tervetuloa kilpailemaan Tahkokankaan lumiseen maastoon!

Kuten arvata saattaa, sääennusteita on tutkisteltu eilen ja tänään sangen tarkkaan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kisat vedetään suunnitellusti lävitse. Pakkasta on Oulussa lauantaina iltapäivällä 18 - 20 astetta ja sunnuntaina aamupäivän aikana olisi 15 - 16 astetta miinuksen puolella.

Kilpailukartat on tänään tulostettu ja tarkistettu ennen ja jälkeen. Päätös muuttaa keskimatkan mittakaavaa selkeytti lukemista ja nyt kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus suoriutua kilpailustaan.

 

Maanantai 14.2.2011 - valvojan kanssa maastossa, viimeiset viilaukset ja mittakaavan muutos keskimatkalle

Tänään suoritettiin uraston ja rastien tarkistukset yhteistyössä valvojan kanssa, kokemuksella Seppo pisti homman pulkkaan ja huomenna päästään karttojen tulostamiseen.

Tämän päivän aikana myös vahvistettiin se, että sunnuntain keskimatkat hisustetaan 1:7500 mittakaavan kartalla. Kilpailukutsussa on mainittu 1:10000, mutta se muutettiin tänään valvojan suostumuksella (tai oikeastaan suosituksesta). Nyt saadaan paremmin seittiverkosto kunkin kilpailijan nähtäväksi ja runsaasta uraverkosta pääsee nauttimaan. Sprintit vedetään suunnitellusti 1:5000 mittakaavalla, joten muutos koskee vain keskimatkaa.

Maastossa oli muuten lumista, kaunista ja lämpötila pyöri iltapäivällä 19 asteen paikkeilla.

 

Sunnuntai 13.2.2011 - huh hellettä sanoi ratamestari maastossa

Toiveikkuudesta huolimatta astrologit muuttivat ennusteitaan, mutta edelleen no hätä. Tänään aamulla maastossa oli pakkasta 29 astetta, mutta puolen päivään mennessä aurinko oli jo lämmittänyt kisamaaston pakkaslumemat 15 - 16 asteen välille. Tähän pohjautuen uskomme, että kisat voidaan viedä lävitse hyvissä olosuhteissa vaikka korkeapaine jatkuisi.

Radat on tänään koeajuostu, joten se kertoo paljon urien kestävyydestä. Tarjolla on tällä kertaa rytmitystä ja tiukkaa rastinottoa, pärjätäkseen tulee kyetä tekemään selkeitä rytminvaihdoksia ja luistelun on kuljettava kun leveää baanaa on tarjolla...vastaavasti ohi urista ei kannata hiihdellä.

Huomenna kisamaasto ja radat tarkastetaan valvojan kanssa ja sen jälkeen päästään kisakeskuksen rakentamiseen. Tarjolla on taas Tahkokankaan palvelukeskuksen hyvät tilat, joten viileämmän sään sattuessa kaikille löytyy tilaa lämpöisestä salista - ennen suoritusta ja suorituksen jälkeen.

 

Torstai 10.2.2011 - pakkaset painavat päälle - no hätä

Runsaiden lumisateiden päälle tuli sopivasti pakkasjakso, mikä takaa entistä paremmat urat ja sommat ei uriin uppoa. Pitkän ajan ennuste näyttää tällä hetkellä kisaviikonlopulle lauhtuvaa. Seuraamme tilannetta ja valmistelut varaviikonlopun suhteen on käynnistetty - kaiken varalta. Nyt kuitenkin lähdetään siitä, että kisat voidaan myös sään puolesta järjestää. Pakkasrajaa -20 astetta noudatetaan, eikä kenenkään tarvitse kilpailla pakkasen noustessa yli 20 asteen. Meillä on useampi mittauspiste maastossa, joten tarvittaessa esim. sunnuntain keskimatkan lähtöjä siirretään mikäli pakkasen ennustetaan laskevan päivän kuluessa.  Sprintin osalta kilpailu tapahtuu klo 13 - 15, joten sen pitäisi olla päivän lämpöisin ajanjakso korkeapaineen vallitessa. Luotamme sekä meteorologeihin että astrologeihin ja kisat kisaillaan suunnitellusti.

 

Sunnuntai 6.2.2011 - huomioikaa hyvät harjoitukset SM-sprinttiin

Kisamaastossa järjestetään sekä tiistaina 22.2. että torstaina 24.2 sprinttiharjoitukset. Radat hieman sprintin tavoiteaikoja pidemmät, mutta se tuskin ketään haittaa. Maastoon pääsee molempina päivinä klo 16 - 17 ja karttamaksu on 8€ (eläkeläiset ja opiskelijat 4 €). Tarjolla molempina päivinä yksi rata, jonka voi myös edetä juosten.

 

Harjoituksien lisäksi keskimatkan tulosten valmistuttua on mahdollista ostaa infosta "kaikki rastit " -karttoja hintaan 5 €/kpl. Rastiorret ja koodien kera jätetään maastoon noin kahden viikon ajaksi tarjoamaan hyviä taitoharjoituksia alueen hisustajille.

 

Lauantai 5.2.2011 - rastit ja urasto valmiina

Rastirakenteet on kasailtu ja urasto viimeistelty valmiiksi. Viikolla 6 pääsee ratamestariryhmä apulaisineen koehiihtämään kaikkien sarjojen radat ja suorittamaan viralliset pituusmittaukset.

 

Urasto tulee tarjoamaan taas mukavasti haasteita kilpailijoille ja ratamestarityön peruslähtökohtana on ollut tarjota suunnistuksellisia haasteita. Paikallistuntemuksesta ei tänäkään vuonna ole juurikaan hyötyä, ehkä päinvastoin. Reitinvalintojen nopeus ja oman valinnan toteutus ilman arpomista näyttelee isoa roolia erityisesti sprintissä. Mutta ei niistä sen enempää, kahden viikon päästä ollaan viisampia.

 

Lauantai 29.1.2011 - kisat lähestyvät

Kisajärjestelyt ovat edenneet aikataulun mukaan. Lunta piisaa ja rastirakennelmien teko on meneillään. Lauhojen säiden myötä suurin osa urista kestää jo kävellä, jopa ratamestaria.

 

Urat ovat kirvoittaneet innokkaimpia alueen hisustajia jo tutkiskelemaan, että mitähän ne pojat ovat tälle vuodelle keksineet. Vaikka kisa-aluetta ei ole julistettu kilpailu- ja harjoittelukieltoon, niin hienon lajimme etiikan mukaisesti ratamestariryhmä toivoisikin ettemme tapaisi urilla niitä suunnistajia jotka aikovat osallistua PSM -kisoihin 19.-20.2.2011.