Ratamestarin lausunto

Arvoisat Hiihtosuunnistajat,

 

Ratamestarin puolesta toivotan teidät tervetulleiksi vuoden 2015 kansallisiin hisukisoihin. Järjestävien seurojen yhteistyö on toiminut taas hyväksi havaitulla sapluunalla, eli kokenut kisajärjestäjä SK Pohjantähti on hoitanut kilpailujen hallinnoinnin ja VePon entiset hisustajat ura/ratasuunnitelman. Näitä kisojahan ehdittiin valmistelemaan jo viime vuonna, mutta valitettavasti silloin kisamaasto oli lumeton.

 

Lumitilanne maastossa on erittäin hyvä, joten sen suhteen ei tänä vuonna ole ollut ongelmia. Maastossa on tehty harvennushakkuita vuoden vaihteen molemmin puolin ja se on hieman muuttanut urasuunnittelua. Tällä ei ole kuitenkaan vaikutusta kilpailuun, mutta ratasuunnittelua hakkuut muuttivat vielä viimeisten viikkojen aikana. 

 

Ratasuunnittelu on tehty nuorten katsastussarjojen ehdoilla, mikä on myös mahdollistanut muiden sarjojen osalta laadukkaat radat. Sprintin matkat voivat joidenkin sarjojen osalta tuntua lyhyiltä, mutta ratojen fyysinen vaativuus tulee yllättämään monet - siihen sitten mikro-/makro-reitinvalintoja päälle eli siis normisettiä on taas tarjolla.

 

Keskimatkoilla vaaditaan rytmitystä ja hoksottimien hereillä oloa. Keskimatkojen suunnittelu on lähtenyt siitä, että katsastussarjoille on rakennettu radat joiden pohjalta muut radat on suunniteltu. Osittain matkapituudet ovat alarajoilla ja joissakin sarjoissa ylärajoilla, mutta se tuskin hälventää nautinnon saamista. Reitinvalintoja on tarjolla, sitkeyttä ja kestävyyttä tarvitaan ja kruununa tulee olemaan paikoittain hyvinkin tarkkaa suunnistusta.

 

Urat ovat erittäin kovapohjaiset johtuen viime aikojen vaihtelevasta säästä. Laskut ovat tällä kertaa vauhdikkaita. Vastaan hiihtoa ei pitäisi tulla, mutta huomioikaa kuitenkin se, että joku voi hiihdellä väärillä urilla ja väärään suuntaan. 

 

Erityiskiitoksen haluan osoittaa Oulun Golfkerholle, joka on antanut meille luvan hyödyntää entistä enemmän golfkentän ympäristöä uraverkoston rakentamisessa.

 

Ratamestarin puolesta toivon reiluja kilpailuja molemmille päiville.

 

Pasi M. Jussila