Ratamestarin lausunto

Kilpailumaasto on osalle hisun ystävistä tuttu muutaman vuoden takaa. Korkeuseroja ei ole paljon, mutta kartan alueella on kuitenkin yksi mäkialue, jossa pidemmät radat sekä sprintissä että keskimatkalla käyvät.

 

Talvi on ollut jälleen kerran täällä Oulunkin seudulla haasteellinen ja vasta nyt 28.1 pystytään varmasti sanomaan, että kisat voidaan viedä läpi. Kuusikkoalueilla on vähän lunta ja lumikolaakin on jouduttu muutamissa kohdissa käyttämään. Nämä alueet ovat kuitenkin pieni vähemmistö kartalla. Pääsääntöisesti matalan metsän alueella on hyvin lunta.

 

Urat ovat tätä kirjoittaessa paikoitellen hyvin roskaiset, ja suunnistaja saakin olla tarkkana huomatakseen risteysalueet vähälumisilla alueilla. Karttaa siis pitää lukea. Urien risteykset ovat 3 metrin tarkkuudella paikoillaan, joten tarkalla etenemisellä mitään ongelmaa ei pitäisi olla.

 

Muutamalla alueella on möykkelikköistä, joten näillä lumilla saa olla tarkkana ettei polkaise suksiaan poikki. Suosittelenkin valitsemaan sen kakkossuksiparin kisoihin.

Luistelu-uria ei ole paljon, ja koska lunta on vähän katkoviivaurakin voi olla kohtuullisen haastava hiihdettävä. Alueella on paljon myös maastopyöräilijoiden ja koiran ulkoiluttajien tekemiä uria, joista selkeimmät on kartassa pisteurilla merkitty. Näissä kulkukelpoisuus on heikko. Osa heikoimmista maastopyöräurista on merkitsemättä, mutta nämä pyritään risuilla sulkemaan. Tarkkana kuitenkin saa olla.

Rastit ovat kaikki läpihiihdettäviä ja rastiliput emit-tag leimaisimineen ja koodeineen roikkuvat naruissa.

 

Sekä sprintin, että keskimatkan radoilla on pyritty haastavaan reitinvalintaan sekä tiukkaan rastinottoon syherikköisillä alueilla. Kisamaastossa kulkee kuntohiihtorata, jota pystyy käyttämään hyväkseen varsinkin pidemmillä radoilla. Muistakaa kuitenkin kuntohiihtäjät. Heitä on kelistä riippuen kisa-alueella runsaasti. Ollaan siis huomaavaisia varsinkin vastavirtaan mentäessä, vaikkakin tätä on ratasuunnittelussa pyritty välttämään.

 

Toivotaan vielä kisaviikonlopulle 5-10cm lisälunta, niin päästää kaikki nauttimaan hiihtosuunnistuksesta parhaimmillaan.